De stad
Comment 1

De ezels van Schaarbeek

Brusselen in Schaarbeek

Schaarbeek is de zesde grootste gemeente van België wat inwonersaantal betreft. Ze kent daardoor een enorme diversiteit aan wijken, kleuren en mensen. De gemeente is bovendien de geboortegrond van Paul-Henri Spaak, Raymond van het Groenenwoud en Jacques Brel. Maar bovenal is Schaarbeek bij uitstek de ezelgemeente van Brussel en ver daarbuiten.

Deze benaming komt voort uit de eeuwenoude traditie van dat ene typisch Brusselse biertje, de krieklambiek. De Schaarbekenaars verkregen namelijk het privilege om de krieken op hun ezels naar de markt in Brussel te brengen om ze te verkopen aan de brouwers. Het is uit die tijd dat de uitdrukking ‘De ezels van Schaarbeek’ stamt. Op een bepaald moment zouden er in Schaarbeek zelfs evenveel ezels als mensen hebben gewoond.

Ezels mogen dan al lang uit het straatbeeld zijn verdwenen, hun aanwezigheid is nog steeds alomtegenwoordig. Een struik in de vorm van een ezel siert het gemeenteplein, het logo van de gemeentelijke voetbalclub bevat een ezel met een takje van de kriekelaar in zijn mond en in het prachtige Josaphatpark (zie foto) worden enkele ezels gehouden die helpen bij de ophaling van het straatvuil en de jaarlijkse processie begeleiden.

Het was echter een andere ezel die onlangs mijn onverdeelde aandacht trok. Toen ik langs het Liedtsplein fietste, verscheen er een spontane glimlach op mijn gezicht wanneer ik het stenen standbeeld op een van de hoeken eindelijk eens aandachtiger bekeek. Het kon niet toevallig zijn dat er net daar, te midden van een grote allochtone Turkse gemeenschap, een ezel staat die een moslim met tulband op zijn rug draagt. De man, die zit breed glimlachend en achterstevoren op het dier. Wanneer ik dat even navraag, blijkt het standbeeld een geschenk te zijn van Turkije aan Schaarbeek omdat de gemeente een van de grootste Turkse gemeenschappen van heel Europa huisvest.

De ezel die niet wordt gebruikt om spot te drijven, maar wel als symbool van verbondenheid. Een mooi teken van broederschap, als je het mij vraagt.

1 Comment

  1. Nick Trachet says

    Nasreddin Hodja, heet hij. Een soort Turkse Uilenspiegel. Er bestaan heel wat moppen rond.

    En over Brel:
    Ik leerde destijds dat de Grand Jacques geboren is in Zandvoorde bij Ieper. dat kan, want er bestond al telefoon. Toen Mama bevallen was in Zandvoorde, in haar eigen familie zoals wel gebruikelijk was, werd dat doorgegeven aan Papa in Schaarbeek die hem daar is gaan aangeven, met twee “getuigen”. Of is er een andere uitleg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s