Cultuur
Leave a Comment

Chagall in Brussel

Enkele maanden geleden stond ik in het MOMA in New York niet zonder verbazing naar het fantastische I and the village van de Russisch-Franse schilder Marc Chagall te kijken. Het heldere kleurenpalet en de compositie van het werk uit 1911 zijn weergaloos, tegelijkertijd spat de verbeeldingskracht van de man van het doek.

Dat hij hier heel duidelijk de traditie van de modernisten volgt, is te zien aan de schijnbaar willekeurige vlakken en abstracte vormen. Maar hij heeft er zijn hele leven lang een punt van gemaakt niet toe te geven aan pure abstractie: hij bleef het belangrijk vinden om ook figuratief te werk te gaan. Een schaap(?) en een boer staan oog in oog, een vrouw melkt een koe en op de achtergrond zie je een handvol gebouwen uit zijn geboortedorp Vitebsk. Onderaan groeit een eerder mysterieuze boom. Ook zijn gevoel voor humor was (toen) nooit ver weg: het schaap draagt een kralenketting en bovenaan staan een boerin en twee huizen ondersteboven.

Het moge duidelijk zijn, dat ene werk van Chagall liet een diepe indruk na.

Wat blijkt nu? De Koninklijk Musea voor Schone Kunsten in Brussel verzamelden intussen maar liefst 200 werken van diezelfde Chagall voor een groots opgezette retrospectieve, inclusief I and the village. Zijn meest bekende werken zijn er in volle glorie te zien, ze staan prominent opgesteld en wekken verwondering en ontzag op. Maar de expo laat ook onderbelichte en meer donkere periodes van zijn leven zien. De vroegtijdige dood van zijn eerste vrouw en de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bijvoorbeeld diepe sporen nagelaten, want beide thema’s komen in de rest van zijn leven nog regelmatig terug.

De tentoonstellingsruimtes, ergens diep verscholen in de Brusselse Kunstberg, hangen vol verrassingen. Geduld is in dit geval een goede deugd, want het is er over de koppen lopen. Vreemd is dit evenwel niet. Ik heb immers maar één advies.

Ga dat zien!

Chagall Retrospective, nog tot en met 28 juni in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s