Mijmeringen
Leave a Comment

Illusie

Beginnend fotograaf Jules Devoldere maakt sterke beelden van Brussel, student journalistiek Arnaud De Decker schrijft neer waaraan deze hem doen denken. Samen leveren ze prachtwerk af in een nieuwe rubriek.

Tijdens deze kille, koude wintermaanden steekt Kerstmis ons gewoonlijk een hart onder de riem. Vol enthousiasme dwalen mensen door de straten van Brussel, op zoek naar originele kerstcadeaus. De kerstmarkt staat sinds jaar en dag bekend voor zijn glühwein, zijn jenever en een hoop attracties die jong en oud bevredigen. Maar Brussel heeft het moeilijk te verduren de laatste tijd. Het gezicht van haar inwoners vertelt genoeg: angst, ergernis en vermoeidheid zijn de meest voorkomende indrukken die op de gezichten van de mensen te lezen vallen.

De authenticiteit die de binnenstad van Brussel zo hard kenmerkt, lijkt met de jaren te vervagen. De middenklasse verhuist massaal naar de rand, op zoek naar goedkopere en vooral veiligere oorden. Wat blijft er dan over van onze hoofdstad? Ontevreden handelaars die klagen over de voetgangerszone, gefrustreerde jongeren, patrouillerende politieagenten op onnozele tweewielers. Zij moeten de overblijvende toeristen zogezegd geruststellen voor het dreigende gevaar in onze contreien.

De laatste tijd hebben de mensen het allemaal veel te druk. Ze zijn op weg naar school, naar hun werk, naar hun afspraak. Voorovergebogen stappen ze door zonder om zich heen te kijken. Elke vorm van interactie is zoek. Geen verwarde blikken meer, die, op zoek naar de juiste straatnaam, vragend om zich heen kijken om zich te kunnen oriënteren. Geen babbeltjes meer aan de kassa van de supermarkt. Vandaag gaat alles snel. Want, time is money. Er is geen tijd meer om te genieten van de stad.

Vuurwerk dat gewoonlijk op verschillende plaatsen in onze hoofdstad wordt afgestoken om het nieuwe jaar feestend in te treden, wordt verboden. Enkel op het De Brouckèreplein zal het toegestaan zijn. Zouden wij, Brusselaars, Belgen, niet extra moeten knallen op de laatste avond van 2015? Om het jaar toch nog op een min of meer positieve noot te beëindigen?

In deze kille, koude wintermaanden staat dit allemaal in schril contrast met de waarden die wij toekennen aan Kerstmis: liefdadigheid, warmte en behulpzaamheid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s