Mijmeringen
Leave a Comment

Wat is Brusselen?

Iedereen kent wel dat onbestemde gevoel dat bij momenten, eerder onverwacht, de kop opsteekt. Het gebeurt doorgaans niet vaak, maar het creëert een gemoedstoestand die we koesteren. En die onze zintuigen opent, alsof we de kleppen van onze ogen halen en de propjes uit onze oren. Soms duurt het niet langer dan een kwartiertje, maar het gaat over die verloren momenten waarin niets moet en alles mag. Waarin haast plaats maakt voor rust.

Wat we met die gestolen tijd doen, valt niet te voorspellen. De mogelijkheden zijn talrijk, een keuze is definitief. We nemen plaats op een bankje, onder een boom of langs het water. We schuilen in een koffiebar. We scrollen door het nieuws op onze smartphone of lezen een boek. We kijken rond en denken na. We stappen een museum of galerie binnen. We gaan wandelen, slaan een ons nog onbekende straat in of kiezen voor een fascinerende winkel.

Voor de kortste weg naar je bestemming moet je linksaf, maar jij verkiest rechts. Je wil omhoog, maar gaat toch naar omlaag. En de omgeving is niet langer decor. Ze dringt zich aan je op, ze is aanwezig.

Als dit gevoel jou overvalt in Brussel, en als je van de geplaveide wegen durft afdwalen en de stad tot jou laat doordringen, bewust of onbewust, dan ben je aan het Brusselen. Een activiteit die zijn naam ontleent aan misschien wel de meest eigenzinnige hoofdstad in Europa, maar evengoed elders kan worden uitgeoefend.

Dat is wat we met deze blog beogen. We bewegen en kijken, we luisteren en praten. En daarover schrijven we.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s