De mensen
Leave a Comment

Zwoele housebeats

Arnaud De Decker is student journalistiek en vertoeft in zijn vrije tijd zo vaak mogelijk op en rond het Sint-Kathelijneplein. Dit is zijn sfeerverslag. De foto is het resultaat van het waakzame oog van beginnend fotograaf Jules Devoldere.

Het is iets voor twaalf uur als ik mij woensdag richting het Sint-Katelijneplein begeef in hartje Brussel. De zon schijnt, ideaal dus om met een paar vrienden te genieten van de toffe sfeer die op het plein heerst. Omringd door allerlei terrasjes, cafeetjes en niet zo ordinaire winkels is het er gezellig vertoeven.

Het is ondertussen tien over twaalf, en dat heeft slechts een ding te betekenen: de lessen op de middelbare scholen zitten erop voor vandaag. Het volk begint toe te stromen aan de trappen van de kerk. Met een broodje in de hand wordt er meteen luidkeels gelachen, gedanst, gedronken en gevoetbald. Maar vooral ook gebabbeld: over de zoveelste schooldag en het bijbehorende huiswerk, over de politieke situatie in het Brusselse, over muziek. Kortom, thema’s die gevoelig liggen bij de Brusselse jeugd.

‘Het is niet omdat we Cara Pils drinken en af en toe wat wiet roken dat we niet bezig zijn met zulke dingen,’ vertelt een student. ‘In tegendeel, we komen hier samen om plezier te maken, te ontspannen, maar vooral ook om van gedachten te wisselen.’

Privatisering

Afgelopen maanden waren ontzettend hectisch op en rond het plein. Er werd besloten om gebruik te maken van het Sint-Katelijneplein om de terrasjes van de omringende restaurants uit te breiden. Dit kan de Brusselse jeugd nog steeds niet appreciëren. Onder de naam ‘Free 54’ werden protestacties allerhande georganiseerd om het fenomeen tegen te gaan, tevergeefs. Ondanks alles blijft het op 54 krioelen van de kneuterigheid.

Het is twee uur voorbij. De tijd vliegt, mooi ingepakt in zwoele housebeats die de kasseien doen daveren. Er sluit zich nog meer volk aan bij de inmiddels grote groep studenten. Het wordt rap duidelijk dat hier, midden in de hoofdstad van België, tussen al die verschillende nationaliteiten en culturen, een dorps gevoel leeft. Iedereen kent elkaar, en aan de praat geraken met iemand is nergens gemakkelijker. Het is dan ook normaal dat deze plek als een trekpleister wordt gezien voor de Brusselse jeugd.

De bal die over en weer gespeeld wordt, belandt in mijn voeten. Ik neem hem vast, begin te jongleren en geef hem dan terug. Ondertussen neem ik een flinke teug van mijn halfvolle Cara Pils, het bier dat hier zo rijkelijk vloeit.

‘Weet je wie volgens mij blij is dat we hier zo vaak komen?’ vraagt iemand aan de rest van de groep. ‘De eigenaars van de twee nachtwinkels hier,’ lacht hij. ‘Ze zien hun omzet elke woensdag en vrijdag verdubbelen, al die Cara’s die wij kopen.’ En gelijk heeft hij. De eigenaar van de dichtstbijzijnde Paki verklaart dat zijn omzet aanzienlijk daalt tijdens de schoolvakanties.

Wat de mensen vaak over het oog zien, is dat er veel creativiteit heerst bij die jongeren. Het is dé plek bij uitstek om ideeën en gedachten hun vrije loop te laten gaan. Zo zijn er inmiddels verschillende projecten tot stand gekomen: Spraakgebrek, JD Creations en zelfs jeugdhuis Dar zijn slechts een paar voorbeelden van wat er hier is ontstaan. Een stelletje hangjongeren dat niks anders doet dan plezier maken, is dus duidelijk een verkeerde interpretatie.

Jong en oud

Het is vijf uur. De klokken luiden en doen mij eraan herinneren dat de kerk achter ons nog steeds actief is. Elke zondag staan er tientallen mensen aan te schuiven om de misviering bij te wonen. Een prachtig voorbeeld van hoe jong en oud gebruikmaken van dezelfde publieke plekken, met eenzelfde doel: samen genieten van de mooie momenten die het leven biedt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s